I. Güneysu Sempozyumu Gerçekleştirildi

Kategori : Sempozyum - Etiketler : - Tarih : 23 Ekim 2017

Üniversitemiz İlahiyat Fakültesi ve Güneysu İlim Öğrenenlere Yardım Vakfı tarafından düzenlenip Güneysu Kaymakamlığı ile Güneysu Belediyesi tarafından desteklenen, “Güneysu’da Dini-Sosyal-Kültürel ve Sanatsal Hayat” konusunun ele alındığı “I. Güneysu Sempozyumu” Güneysu Kaptan Ahmet Erdoğan Anadolu İmam Hatip Lisesi Konferans Salonu’nda, 20-22 Ekim 2017 tarihleri arasında gerçekleştirildi.

Üç gün süren sempozyum programına başta Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali ERBAŞ olmak üzere Rize Valisi Erdoğan BEKTAŞ, Rize Milletvekili Hasan KARAL, İstanbul Milletvekili Haydar Ali YILDIZ, Üniversitemiz Rektör Vekili Prof. Dr. Ali BİLGİN, Güneysu Kaymakamı Davut DÜZGÜN, Güneysu Belediye Başkanı Halil TURAN, Üniversitemiz akademik ve idari personeli ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Sempozyum, “Güneysu’da Klasik Sanatlar” adlı sergi açılışının ardından, Güneysu İlim Öğrenenlere Yardım Vakfı Başkan Yardımcısı Yusuf YILMAZ, Üniversitemiz İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih Sabri YAVUZ, Güneysu Belediye Başkanı Halil TURAN, Cumhurbaşkanlığı Personel Daire Başkanı Ahmet MİNDER, Güneysu Kaymakamı Davut DÜZGÜN, Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü Şube Müdürü İhsan Selim BAYDAŞ, Rize Milletvekili Hasan KARAL, İstanbul Milletvekili Haydar Ali YILDIZ, Rize Valisi Erdoğan BEKTAŞ ve Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali ERBAŞ’ın açılış konuşmaları ile başladı.

Üniversitemiz İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih Sabri YAVUZ yaptığı konuşmada, Güneysu ilçesinin tarihine değinerek, “Birincisini düzenlediğimiz Güneysu Sempozyumu ile Güneysu’nun kimliğini oluşturan dini, sosyal, kültürel ve sanatsal hayatı akademik dinamiklerimizle ortaya çıkartıp bilgilendirmeyi, tartışmayı, muhasebesini yapmayı ve netice olarak akademik bağlamdaki sonuçlarını şehrin ve milletimizin hafızasına emanet etmeyi amaçlıyoruz.” dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali ERBAŞ ise, cehaletin ve kötülüğün ortadan kaldırılması için en büyük ilacın ilim olduğunu hatırlatarak, “ Bilen insanlar olduğu sürece dünyada hep huzur ve güzellikler olmuştur. Ecdadımızın ilme sarıldığında nerelere yükseldiğini görüyoruz. Nicelikten ziyade niteliğe bakacağız ki kalitemiz yükselsin. İdealist birer öğrenci, idealist birer öğretmen olmamız gerekiyor. Bu toplantılar bunları birbirimize hatırlatmamız için yapılıyor.” diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından program Konya Tasavvuf Müziği Topluluğu’nun ilahi konseri ile devam etti.

Üç gün süren sempozyum beş oturum halinde gerçekleştirildi. Oturumlarda, Güneysu’da Medreseler ve Müderrisler (Kur’an Kursları, Eğitim Kurumları, İmam Hatip Liseleri), Güneysu’da Yetişmiş Dini Şahsiyetler, Güneysu’nun Tarihi, Güneysu’nun Hazır Cevap Kişilikleri, Güneysu’da Dinî, Kültürel ve Sosyal Hayat, Güneysu’da Aile Hayatı, Yaygın Halk İnanışları, Mezarlar, Kitabeler ve Diğer Yazıtlar, Güneysu’da Eski Yapılar ve Güneysu’da Sanatsal Hayat konuları ele alındı. Üçüncü gün, beşinci oturumda genel bir değerlendirme yapıldı ve sempozyumun kapanışı gerçekleştirildi. Kapanışın ardından katılımcılarla birlikte bir gezi programı gerçekleştirildi.