Karadeniz Bölgesi’nde İlk Gürcüce Dil Kursu Üniversitemizde Açıldı

Kategori : Akademik - Etiketler : - Tarih : 27 Aralık 2017

Üniversitemiz, Rize Belediyesi ve Mağdur Ailelere Yardımlaşma Derneği tarafından ortaklaşa yürütülen proje kapsamında, Fen Edebiyat Fakültesi Gürcü Dili ve Edebiyatı Bölümü bünyesinde “Gürcü Dili Eğitimi”  kursu açıldı.

36 Kursiyerin katıldığı Gürcüce kursu Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Harun ÇİMKE tarafından veriliyor.

Kursun açılış dersine, Rize Belediye Başkan Yardımcısı Sultan YILMAZ, Gürcistan-Trabzon Başkonsolosu Avtandil MİKATSADZE ve Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ali BİLGİN katıldı.

Açılış kursunda bir konuşma yapan Gürcistan-Trabzon Başkonsolosu Avtandil MİKATSADZE, iki ülkenin kaynaşması için çaba gösterenlere teşekkür ederek, Üniversitemiz bünyesinde Gürcüce eğitim olduğunu ancak ilk kez Karadeniz Bölgesi’nde vatandaşlara yönelik dil kursu eğitimi verildiğini söyledi.

Gürcistan’ın Acara Özerk Bölgesi’nde çok sayıda üniversitede Türk Dili ve Edebiyatı bölümü bulunduğunu da belirten MİKATSADZE, “Vatandaşlarımız Türkçe öğrenebiliyor ve konuşabiliyorlar. Dil çok önemli. Dostluğumuzu pekiştirecek ve birleştirecek en önemli köprülerden biri dildir. Aynı dilde birbirimizle konuşabilmek çok önemli.” ifadelerini kullandı.

Gürcüce kursu eğitimde kursiyerlerin, Gürcüce okuma, yazma, dinleme, anlama ve konuşma alanlarında yetkin hale gelmesi hedefleniyor.  Söz konusu programın sonunda ulaşılabilecek seviye her bir öğrencinin bireysel çabasına göre değişmekle beraber, 100 saatlik eğitim süresini ortalama bir performansla tamamlayacak bir öğrenci; alfabe, imla, temel okuma-yazma bilgisi, dilin belli başlı gramatik yapısını önemli ölçüde öğrenmiş, ciddi bir sözcük kadrosuna sahip olacak, günlük-sosyal dilde kendisini ifade edebilecek, günlük gazeteleri okuyup bunları konu düzeyinde anlayabilecek, Gürcüce görsel ve işitsel medyayı takip edip içeriğini yine konu düzeyinde anlayabilecek.