Stoma İle Yaşam ve Stomaterapi Hemşireliği

Kategori : Genel, Panel, sağlık - Etiketler : - Tarih : 02 Haziran 2014

Üniversitemiz Sağlık Yüksekokulu tarafından “Stoma İle Yaşam ve Stomaterapi Hemşireliği” konulu panel düzenlendi.

Üniversitemiz Eğitim ve Araştırma Hastanesi Konferans Salonunda tertip edilen panelde, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde kolorektal kanser teşhisi ile tedavi alan birçok hasta olmasına rağmen hemşireliğin özveri ve yetkinlik gerektiren en özel alanlarından biri olan stomaterapi hemşiresi bulunmamasına dikkat çekildi. Bu çerçevede, hem hemşirelere hem de öğrencilere, stomaterapi hemşiresinin görev, yetki ve sorumlulukları konusunda eğitim verildi.

Sağlık Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Levent TÜMKAYA’nın Panel Başkanlığını yaptığı programda  konuşmacılar, Sağlık Yüksekokulu Öğr. Gör. Şule KURT “Bakım Profesyonelleri ve Stomaterapi Hemşireliği,  Stoma ve Stomaterapi Nedir? Stomaterapi Hemşiresi Nasıl Olunur ve Yasal Mevzuat Nedir?  Hasta hakları ve Stomalı Hasta, Mesleki Örgütlerin Alana Katkıları Nelerdir?”, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğr. Gör. Sema KOÇAN “Stoma ve Stoması Olan Hastanın Preoperatif ve Postoperatif Hemşirelik Bakımı, Preoperatif Hasta Eğitimi Neleri Kapsamalıdır? Postoperatif Hasta Bakımı”, Sağlık Yüksekokulu Halk Sağlığı Bölümü Yrd. Doç. Dr. Ayten YILMAZ “Stoma İle Yaşam, Günümüzün En Önemli Sağlık Problemleri, Dünyada ve Ülkemizde Kanser İnsidansları, Stoma ve Kanser, Ostomili Bir Yaşama Hazırlık”, Psikiyatri Öğr. Gör. Burcu GENÇ KÖSE “Stoma ve Psikolojik Yansımalar, Hastalık Nedir? Hastalığa Karşı Gelişen Psikolojik Tepkiler? Stomalı Kişilerde Görülen Psikolojik Sorunlar, Stoması Olan Bireylerin Duygu İfadeleri, Hemşirenin Amacı, Hemşirelik Yaklaşımları” ve  Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Stoma ve Yara Bakım Hemşiresi Durucan AYDIN “Ostomi Torbası İle Yaşam, Hastayı Bilgilendirmenin Önemi, Ürostomi, Bebeklerde Stoma Bakımı, Kolostomi Torbasının Hemşirelik Bakımı, Kolostomi Komplikasyonları, Fistüller Hemşirelik Bakımı” konularında katılımcıları bilgilendirdiler.

Soru cevap bölümü ile tamamlanan panel sonunda konuşmacılara ve programın oluşmasında emeği geçenlere belge takdim edildi.

DSCF0161 DSCF0164