Çaya Akademik Bakış Çalıştayı

Kategori : Çalıştay - Etiketler : - Tarih : 24 Aralık 2014

Üniversitemiz Rektörlüğü ile Tüm Bilim insanları ve Akademisyenler Derneği Rize Şubesi tarafından ortaklaşa olarak “Çaya Akademik Bakış-I” konulu çalıştay gerçekleştirildi.

Üniversitemiz Sosyal Tesisleri’ndeki programa, Rektörümüz Prof. Dr. Hüseyin KARAMAN, TÜBİAD Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet ATAN, TÜBİAD Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yasin ÜST ve Çay işletmeleri Genel Müdürü imdat SÜTLÜOĞLU ve çeşitli sivil toplum kuruluş temsilcileri katıldı.

Çalıştayda ilk olarak söz alan TÜBİAD Genel Başkanı Prof. Dr. Ahmet ATAN, çayın kültürümüzdeki yeri ve ülkemiz için önemli bir değer oluşundan bahsetti. Tasavvuf kültürünün içinde çayın yerini ve çay ile ilgili edebiyatımızda şiir ve risalelerin varlığını ifade eden Prof. Dr. ATAN, çalıştayın ileride gerçekleştirilecek olan çalışmalara bir temel oluşturacağı inancını paylaştı.

ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat SÜTLÜOĞLU, çayın ülkemiz ve Doğu Karadeniz için önemini vurgulayan konuşma yaptı.

Rektörümüz Prof. Dr. Hüseyin KARAMAN ise, Üniversitemiz ile sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliklerine örnek teşkil eden bu çalıştayın faydalı sonuçlar çıkaracağına inancının tam olduğunu belirtti.

Açılış konuşmalarının ardından ilk oturum Prof. Dr. Yasin ÜST başkanlığında gerçekleştirildi. Oturumda, ÇAYKUR Genel Müdürü imdat SÜTLÜOĞLU çayın tarihsel gelişimi, ülkemizde çay üretiminin geçmişi ve günümüzde çay sektörünün durumu ile ilgili detaylı bilgiler verdi. ÇAYKUR’un yeni teknolojiler ve yeni pazarlama yöntemleri ile yakın gelecekte gündem olacağını ve şehirlerde çay evleri projesinin ipuçlarını verdi.

I. oturumun diğer konuşmacısı olan Tıp Fakültesi Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Bülent BAHÇECİ, “Çayın İnsan Sağlığı Açısından Önemi” başlığı altında interaktif bir sunum gerçekleştirdi. Çayın günümüzde çok sık rastlanan sağlık problemlerinin engellenmesinde ve özellikle mental sıkıntıların çay ile giderilebileceğine temas etti.

Sunumların ardından soru-cevap kısmında organik çaya geçilmesi, çocuk ve hamilelerin çay tüketimi, ÇAYKUR’un yeni projeleri gibi konular irdelendi.

II. oturum Prof. Dr. Hayrettin YEKELER başkanlığında İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şevket TOPAL’ın “Çay, Kalite ve İslam” konulu sunumu ile başladı. Prof. Dr. Şevket TOPAL, İslam dininin kaliteye, maddi ve manevi temizliğe, helal kazanca verdiği önemi belirterek, çay tarımı ile ilgili tüm kesimlerin kalite ve tartıda çok dikkatli davranmaları gerektiğini belirtti.

Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şevki KAYIŞ ise, “Çay Tohumunun Balık Sağlığı Alanında Kullanımı” konulu sunumunu gerçekleştirdi. Ülkemizde balık istihsalinin sadece doğal kaynaklardan değil yetiştiricilik yolu ile de gerçekleştirildiğini, yetiştiriciliği yapılan su ürünlerinden hastalıkların önemli yer tuttuğu vurgusunun ardından, çay tohumunun balıklardaki bakteriyel balık hastalıklarının tedavinde başarıyla kullanılabildiğini ifade etti.

Soru-cevap bölümünün ardından başkanlığını Yrd. Doç. Dr. Bülent BAHÇECİ’nin yaptığı çalıştay değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi.

Bu oturumda çalıştayın Rize’de akademi ve ÇAYKUR birlikteliğini sağlayan ilk çalıştay olması, gelecek çalıştaylara öncülük teşkil etmesi, su ürünleri gibi farklı alanlarda dahi çay ve çay ürünlerinin kullanılabildiği ve çay ile ilgili fıkıh boyutunun detaylı irdelenmesi, önemli çıktılar olarak ortaya konuldu.

Çalıştayın ardından ÇAYKUR’a ait olan Çay Araştırma Enstitüsü ve Ziraat Çay Bahçesi ziyaret edildi.