Üniversitemizde Doğu Karadeniz 2. Organik Tarım Kongresi

Kategori : Kongre - Etiketler : - Tarih : 06 Ekim 2015

Üniversitemiz Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen Doğu Karadeniz 2. Organik Tarım Kongresi başladı.

Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen kongrenin açılış konuşmalarında ilk olarak söz alan Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih SEYİS, Türkiye’de organik tarımın başlangıç tarihi ve önemiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Dünyada sanayileşmeyle birlikte çevre sorunlarının da artması, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de organik tarımın önemini giderek artırdığını kaydeden Prof. Dr. Fatih SEYİS, tarımsal alanların, çevre kirliliğinden en çok etkilenen alanlar olduğu dikkate alındığında, sanayileşmenin az olduğu ender bölgelerimizden biri olan Doğu Karadeniz Bölgesi’nin organik tarım açısından değerlendirilebilecek ve kaliteli ürün alınabilecek önemli bir potansiyele sahip olduğunu söyledi.

Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat PALİÇ ise organik tarımın bölge ekonomisi bakımından son derece önemli olduğunu belirterek Çaykur tarafından uygulanan organik tarımda alan bazlı desteklerin yeterli olmadığını, iler ki yıllarda tarım havzasının genişlemesi ile Çaykur’un bu yükü kaldıramayacağını, gerekli çalışmaların şimdiden yapılması gerektiğini belirtti.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Organik Tarım Daire Başkanı Vildan KARAASLAN, ülkemizin organik tarım konusunda avantajlı bir konuma sahip olduğunu ifade etti. Ülkemizin topraklarının kirlenmediğini, farklı biyo çeşitliliğin olduğunu aktaran KARAASLAN, organik tarım açısından iş gücüne ve kurumsal bir yapıya sahip olduğumuzu belirterek bu avantajlı konumumuzu geliştirmeliyiz dedi

Pazar Kaymakamı Selçuk ASLAN: “ İnsanoğlunun sağlıklı geleceği açısından organik üretim tekniklerini yakalamayı hedeflemek durumundayız. Pazar’da uygulanan organik tarım çalışmalarının olumlu yansımalarını görmekteyiz, coğrafya tekrar kendine geldi, toparlandı .”ifadelerini kullandı.

Organik tarımda Rize’nin önemli bir havza olduğunu kaydeden Ak Parti Rize Milletvekili Osman Aşkın BAK: “Rize’nin gelişmesinde olmazsa olmazımız organik tarımla beraber çay. Çay bizim en önemli değerimiz. Rize’nin gelişmesinde bir diğer önemli unsur da turizm. Eko turizmi ön plana çıkaracak eylem planı söz konusu. Organik tarımla üretilen ürünlerin sunulabileceği bir pazar ortaya çıkmalı.” dedi.

Rektörümüz Prof. Dr. Hüseyin KARAMAN son yıllarda dünya üzerindeki doğal kaynakların azalması, enerji sorunu, nüfus artışı, göç, kentleşme sorunları, tarım alanlarındaki sorunlar, sağlıklı ve yeterli gıda üretimi sorunu, çevre kirliliği ve doğal dengenin bozulması gibi olumsuz tabloların toprak verimliliğini ve gıda güvenliğini esas alan ve insan sağlığına zarar vermeyen organik tarım meselesini gündeme getirdiğini belirtti. Dünya üzerinde 1920’li ve 1930’lu yıllarda başlayan organik- biyolojik tarımla ilgili çalışmaların ülkemizde 1980’li yıllarda başladığını hatırlatarak son yıllarda hem üretim hem de kullanım aşamasında organik ürünlere yönelimin arttığını kaydeden Rektörümüz Prof. Dr. Hüseyin KARAMAN, organik tarım konusunda ülke olarak henüz hedeflenen ve istenilen seviyeye ulaşamadığımızı söyledi. Rektörümüz, sempozyumun üreticilerde ve tüketicilerde organik tarım konusunda farkındalık ve bilinç oluşturmaya katkı sağlayacağına inandığını belirterek konuşmasını tamamladı.

150’ye yakın akademisyenin yer aldığı ve 9 Ekim 2015 Cuma gününe kadar devam edecek olan Doğu Karadeniz 2. Organik Tarım Kongresi’nde gerek alanında uzman akademisyenler tarafından yapılacak çağrılı bildiriler ile gerekse bölgemiz ve ülkemiz için organik tarımın gelişimine katkı sağlayacak bilimsel yeniliklerin ortaya konulması ile üretimden tüketime kadar organik tarımın her yönü tartışılacak.